Cafés & hun bieren

In Halle vind je een heleboel cafés die heel wat te bieden hebben voor iedereen, van de bierliefhebber én gezelligheidsdrinker tot zij dit het graag alcoholvrij houden. 

Verder vind je in Halle ook enkele zelf-gebrouwen streekbieren.

De Lambikstoempers (een bierproeversvereniging van het Pajottenland & de Zennevallei) hebben door de jaren heen een lijst verzameld en samengesteld van cafés en horecazaken die speciale aandacht besteden aan lambikbieren, gaande van platte lambik tot Oude Geuze en allerhande fruitbieren op basis van lambik.
O.a. volgende Halse cafés kan je hierop terug vinden:

  • De Kluis (Nachtegaalstraat 128, 1501 Buizingen)
  • De Kring (Stevens-de Waelplein 15, 1502 Lembeek)
  • Den Herberg (Octave de Kerchove d'Exaerdestraat 16, 1501 Buizingen)
  • Den Obelix (Grote Markt 12, 1500 Halle)
  • De Sleutel (Grote Markt 30, 1500 Halle)
  • 't Parlement (Klinkaert 10, 1500 Halle)

Halle heeft intussen ook bekendheid verworven in het buitenland. Cafés Den Obelix en Den Herberg, als brouwerij, worden reeds vermeld in een buitenlandse biergids, de ‘Good Beer Guide Belgium’ van Tim Webb en Joe Stange. Ook de Halse bierhandel Deconick kreeg nog en vermelding. (BKH, 2018)

(Bron: BKH, 23 mei 2018, Geraadpleegd via https://www.hln.be/regio/halle/cafe-den-obelix-pronkt-in-engelse-gids-va... )

In het jaar 2000 kochten Bart Devillé en Ann Heremans een pand in Buizingen. Ze willen er dolgraag een eigen brouwerij beginnen. Stilaan groeide bij hen ook het idee om hun ambachtelijke bieren zelf te serveren in een eigen café. Café Den Herberg ontving zijn eerste stamgasten in 2007 en een jaar later kwam de productie van het Herberg streekbier op volle toeren. Er bestaan 4 soorten van Herbergbier: Blond, Tarwe, Amber en Bruin. Ga zelf eens proeven in Den Herberg, Octave de Kerchove d’Exaerdestraat 16.

Brouwerij Boon

Brouwerij Boon werd in 1975 door een jonge, enthousiaste en ambitieuze geuzesteker, Frank Boon. Hij nam in Lembeek de laatste geuzestekerij over. In 1990 produceerde men het eerste lambiek brouwsel. Op 21 januari 1997 kreeg Boon na langdurig overleg dan eindelijk ook de over-verdiende Europese bescherming als ‘ Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’.

Sinds 1990 draait de brouwerij op volle toeren. In 2016 bedroeg de totale productie 2 100 000 l. . De brouwerij heeft meer dan 2 500 000 l. op voorraad in eiken vaten en spant daarmee wereldwijd de kroon.

Bekijk ook eens Toer de Geuze.

Toer de Geuze vond voor het eerst plaats op 19 oktober 1997. Het initiatief van Horal, de vereniging van Lambiekbrouwerijen, wou het brede publiek graag een unieke inzage geven in het productieproces van hun alom geliefde bieren. De Halse Brouwerij Boon opende net als de andere leden maar wat graag zijn deuren. Intussen staat het tweejaarlijkse evenement met stip aangegeven in de agenda van bierfanaten van over de hele wereld. Meer Info.

 Een groepsbezoek aan de brouwerij is ook mogelijk. Ontdek hier alle mogelijkheden.