Hyacintenfestival

Hyacintenfestival 2023

Het Hallerbos is dé plek in Vlaanderen met de grootste oppervlakte aan wilde hyacinten.
In de lente loont het daarom de moeite om regelmatig in het Hallerbos een wandeling te maken. Deze voorjaarsbloeiers creëren een prachtig pimpelpaars tapijt.

Omdat het weer in het vroege voorjaar een belangrijke rol speelt, valt de bloei van de hyacinten niet elk jaar op hetzelfde moment. Hierdoor kunnen we nog niet meedelen wanneer je dit schouwspel opnieuw kan bewonderen.

Wist je dat ...

  • wilde hyacinten pas na vijf jaar bloemetjes vormen?
  • deze unieke paarse bloeiers in Halle ‘snottebellen’ worden genoemd in de volksmond? Dit vanwege vanwege het slijm dan uit de stengel komt.
  • in de middeleeuwen uit de knollen lijm en zetmeel voor stijfsel werd gewonnen?  
  • de wilde hyacint vaak verward wordt met de Spaanse hyacint, die in tuinen en parken aangeplant wordt? De Spaanse hyacint heeft grotere bloemen, blauwe helmknoppen en bredere bladeren (2 tot 4 cm). De wilde hyacint heeft beige helmknoppen en bladeren tot 1,6 cm breed. Bij de wilde hyacint hangen de bloemen in een naar 1 kant gekeerde en aan de top overhangende tros. Bij de Spaanse hyacint hangen de bloemen in alle richtingen aan de tros. De kruising van de wilde en Spaanse hyacint kan zich ook voortplanten. En dat is een groot probleem als de Spaanse hyacint in bossen terecht komt met wilde hyacinten. Op termijn zou zo enkel de kruising overblijven. Je kunt hierbij helpen door geen Spaanse hyacinten in de tuin te planten. Zo kan ze ook niet verwilderen.
  • ongeveer de helft van alle wilde hyacinten in de wereld voorkomen op de Britse eilanden en de andere helft in een stukje van Vlaanderen en Wallonië, het noordwesten van Frankrijk en noordwesten van Spanje. Dat zijn plaatsen met een Atlantisch zeeklimaat.