Open Monumentendag 2022

Open Monumentendag is het grootste eendagsevenement in Vlaanderen met 700 activiteiten in meer dan 400 lokale erfgoedsites. Ook in Halle kan je op zondag 11 september heel wat beleven met een programma dat alle zintuigen prikkelt. Je kan o.a. een gratis bezoek brengen aan de toren en schatkamer van de Sint-Martinusbasiliek. Ook museum den AST opent gratis zijn deuren!

Gelijktijdig houdt Streekproductenmarkt “Smaakhalte Brabant” voor de tweede keer halte op het Possozplein. Kom proeven van de lekkerste lokale streekproducten! Dit alles wordt verder opgefleurd door 6 gratis promenadeconcerten op de Grote Markt en een heus Beiaardconcert om 15u door onze stadsbeiaardier Eddy Marien.

 

Bezoek zeker:

1. Sint-Martinusbasiliek

Open toren

Beklim de trap van de 71m hoge toren en laat je verwonderen door de grootsheid van de kerkzolder, het klokkenmuseum, beiaardkamer en als hoogtepunt een zicht over Halle en de wijde omgeving.

13-17u, via hoofdingang basiliek (laatste toegang 16.15u)

Open schatkamer

Daal af naar de ondergrondse schatkamer en ontdek er de vele schatten. Van kledingstukken van de Zwarte Madonna tot een eiken boomstronk uit de Middeleeuwen: je vindt het er allemaal.

13-17u, schatkamer basiliek (zij-ingang kant Klinkaert)

Beiaardconcert

Onze vaste beiaardier Eddy Mariën brengt een gevarieerd beiaardconcert.

15-16u, je kan het best van het concert genieten in de luisterhoek van het Mariahof, op een bankje op het Cardijnplein of op één van de vele terrasjes op de Grote Markt.

 

2. Den Hert

Al in de 14e eeuw was dit een bekende herberg voor bedevaarders. In 2021 werd dit eigendom van de pastorale zone O.L.V. van Halle. Zij plannen hier tegen 2025 een huis van ontmoeting, inspiratie en verblijf te maken onder de naam “Halleluia”. Kom kijken naar de visuele voorstelling van de plannen en krijg meer uitleg over dit project.

13-17u, Grote Markt 17

 

3. Villa Servais (enkel te bezoeken na voorafgaande reservatie)

Deze prachtig gerenoveerde villa heeft door de jaren heen al verschillende bestemmingen gehad: privéwoning, soldatenkwartier, rijkswachterswoning, wijkschool en sinds 2022 privéwoning en guesthouse. Een uitzonderlijke kans om de villa en huidige B&B in al haar pracht te bewonderen.

10-17u, Servaislaan 8, reservatie verplicht via https://villaservais.be

 

4. Paterskerk

Wandel de Paterskerk binnen en ontdek het indrukwekkende street art-kunstwerk ‘Oerwoud’ van twee grootheden uit de street art-scene, Bart Smeets alias Smates en Steve Locatelli. We geven ook een blik op de nakende renovatie en herbestemming van dit prachtig gebouw.

10-17u Paterskerk, Volpestraat 25

 

5. ‘t Convent

Stap binnen in de prachtige kloostertuin van de Paters Conventuelen. Volg de rondleiding doorheen de gerenoveerde kloostergangen en kamers, of maakt onder de arcades met de kinderen een stopmotion filmpje en leer zo de geschiedenis van Pater Pax en de Paterskerk kennen.

10-17u ‘t Convent, Volpestraat 25

13-17u Workshop/kinderactiviteit

 

6. Den AST: laat je onderdompelen in het verleden!

Museum den AST is gelegen in een parel van industrieel erfgoed. Kom gratis het Halse stadsmuseum ontdekken in het prachtige decor van de oude mouterij van Roye.

13-17u, Meiboom 16

 

7. WZC Sint-Augustinus

Wist je dat ze hier in de 14e eeuw een kasteel gebouwd hebben? Nog voor dat dit het Sint-Mariaziekenhuis was. Kom de overblijfselen hiervan bewonderen in de kelders van het woonzorgcentrum.

10-17u, Monseigneur Senciestraat 4

 

8. Streekproductenmarkt ‘Smaakhalte Brabant’

Stop zeker ook aan de Smaakhalte op het Possozplein. Het is dé halte voor lokale streekproducten & lekker lokaal eten. Snuister langs de vele standen en maak kennis met de producenten en hun ambachtelijke lekkernijen.

11-18u, Joseph Possozplein

 

9. Promenadeconcerten

Geniet ook van de zes Promenadeconcerten op de Grote Markt. i.s.m Vlamo.

10-11u, Sint-Vincentius Fanfare Buizingen
11-12u, K.F. Eendracht Maakt Macht Lot
13-14u, K.F. Sint-Jozef Kesterbeek Dworp
14-15u, K.F. de Vrijheidsvrienden Huizingen
16-17u, K.F. De Verbroedering Borchtlombeek
17-18u, K.H. Vlaams en Vrij Vilvoorde

 

10. Toerismekantoor

Spring binnen in ons toerismkantoor en doe er inspiratie op voor nog meer leuke activiteiten. Gelegen in het gerenoveerd historisch stadhuis.

10-12u en 13-17u (Benedenverdieping Historisch Stadhuis)

 

Reserveren is niet nodig, behalve voor Villa Servais.

Je vindt al deze plaatsen terug op het traject van een unieke monumentenwandeling. Plan gratis te verkrijgen in het toerismekantoor vanaf 11 september.