Carnaval

Het meest kleurrijke carnaval is een niet te missen evenement!

De Hallenaren vieren al meer dan zeshonderd jaar carnaval. Sinds 1932 vindt er elk jaar een carnavalsstoet plaats, met kleurrijk uitgedoste groepen en mooi versierde ‘chars’ (wagens). Het Halse carnaval is steeds groter geworden en is uitgegroeid tot één van de grootste van het land.
Halle telt enkele tientallen carnavalsgroepen, de grootste tellen 50 tot 80 leden. Daarnaast zijn er een tiental ordes, zoals de Halse Dansmariekes, die de prinsenwagen begeleiden, de Orde der Prinsessen en de Orde van Tastendeuvel, die respectievelijk de prinsessen en prinsen Carnaval verenigen, en twee groepen met gilles: de Gilles en Pierrots van Groot-Halle en de Gilles en Paysannes van Sint-Rochus.

Carnaval wordt in Halle met halfvasten gevierd en duurt drie dagen. Vaste ingrediënten zijn onder meer de deuvelsstoet op zaterdag, de kaarsofferande door de gilles op zondagochtend, de pronkzitting op het stadhuis, de carnavalsstoet op zondagnamiddag, de lichtstoet op zondagavond, de krottenmaandagstoet, de krottenworp op maandagavond en de verbranding van carnaval.

Maar carnaval is in Halle niet beperkt tot de dagen rond halfvasten: het hele jaar door zijn er evenementen in de aanloop naar het carnavalweekend, zoals de prinsenverkiezing en het kindercarnaval. Ook achter de schermen wordt maandenlang gewerkt, aan de chars in piepschuim of polyester en aan de kostuums.

Meer info: http://www.halattraction.be/