Hallerbos

Het Hallerbos is een ecologisch erg waardevol bos met bronbeken, valleibos en een zeer rijke fauna en flora! Door het gevarieerde reliëf kun je er heerlijk wandelen, wat een bezoek aan dit bos meer dan de moeite waard maakt.

Het Hallerbos was lange tijd met het Zoniënwoud verbonden en is net als 'grote broer' doorheen de geschiedenis altijd bos gebleven. De bodem en het reliëf zijn dus goed bewaard, maar de bomen zijn nog relatief jong. Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog vonden grote kappingen plaats. Tussen 1930 en 1950 werd het Hallerbos herbebost.
Vandaag beslaat het Hallerbos bijna 555 hectare, waarvan 100 hectare bosreservaat en 5 hectare natuurreservaat, bekend als 'de Duling'. Vier diepe valleitjes doorsnijden het bos. Samen met het zuivere, kalkrijke water en de variatie aan bodemtypes vormen ze de basis voor de diversiteit aan leefgebieden en soorten. Van kalkmoeras over rijk beukenbos tot arm naaldbos: je vindt het in het het Hallerbos! Naast de typische bossoorten zijn er in het gebied dan ook heideplanten en pluimzegge te vinden.

Planten en dieren
De lentebloeiers zijn het paradepaardje van het bos: wilde narcis, bosanemoon, speenkruid, wilde hyacint en daslook kleuren achtereenvolgens het bos. Als de duizenden hyacinten eind april de bodem bedekken, is een wandeling hier een unieke ervaring. Minder bekend, maar ook bijzonder waardevol, zijn de talrijke soorten mossen.
Voor zoogdieren als reeën, eekhoorns of marterachtigenis het domein een rustgebied. Maar ook andere diersoorten voelen zich hier thuis. Het Hallerbos herbergt een van de grootste populaties vuursalamander in Vlaanderen. De grootste spechtsoort van het bos, de zwarte specht, hakt hier holten in de bomen, waarin zeldzame vleermuizen graag schuilen.

Wandelen, fietsen & paardrijden
​Zowel wandelaars, fietsers, ruiters als rustzoekers kunnen volop genieten in het Hallerbos. Drie wandellussen zijn bewegwijzerd.

  • De Sequoiwandeling (4 km) brengt je langs de mammoetbomen, echte bosreuzen uit Californië.
  • De reebokwandeling (7 km) leidt je langs verschillende bostypes. 
  • Specifiek voor minder mobiele personen is er de Achtdrevenwandeling (1,8 km) in het hart van het bos, met aangepaste verharding, voldoende rustpunten en een vrijwel vlak parcours.
  • Paardrijden kan op de aangeduide paden.
  • Kinderen kunnen terecht in de speelzones.

Zowel in het najaar (Week van het Bos) als in de lente (Week van de Hyacint) worden er tal van activiteiten georganiseerd. 

Meer info: www.hallerbos.be

Voor info over groepsbezoeken, contacteer het toerismekantoor:

  • Wandeling onder leiding van een natuurgids​
  • Lekkere Hapjeswandeling met natuurgids: met uitleg over de fauna & flora en een aantal proevertjes onderweg is het extra genieten van de natuur.