Sint-Martinusbasiliek

Bij een bezoek aan Halle is de Sint-Martinusbasiliek, de thuishaven van de zwarte Onze-Lieve-Vrouw van Halle, een absolute must!

Wanneer je de basiliek bezoekt, maak je niet alleen kennis met de rijke geschiedenis van onze stad, je kan er ook enkele meesterwerken uit de Europese kunstgeschiedenis bewonderen. Je vindt er de kanonballen die Onze-Lieve-Vrouw van Halle volgens een legende in 1489 zou hebben opgevangen in haar mantel om Halle te beschermen tegen de belegeraar Filips Van Kleef. Luister naar de verhalen die worden verteld door de vele glasramen en kom te weten hoe Halle dankzij haar zwarte miraculeuze Onze-Lieve-Vrouw uitgroeide tot bedevaartsoord. Ontdek er de unieke 14de-eeuwse apostelbeelden en beeld je in hoe de priester in vroegere tijden zijn parochianen toesprak vanop de barokke preekstoel uit de 17de eeuw. Bewonder in de Trazegniekapel het albasten retabel uit 1533 in renaissancestijl van de hand van Jan Mone en sta stil bij de graftombe van Joachim, zoon van Lodewijk XI. Vergeet vooral de prachtige doopkapel met de doopvont in geslagen koper uit 1446 niet te bezoeken. Zet ook zeker de schatkamer op je verlanglijst en bezichtig de vele koninklijke geschenken en een mysterieuze eeuwenoude boomstronk!

De bezoekersleidraad leidt je langs de highlights van de basiliek. Kinderen vanaf 8 jaar worden ondertussen uitgedaagd om te ontsnappen uit een heus 'basiliekdoolhof'.
Beide leidraden zijn gratis te verkrijgen in de basiliek zelf of in het toerismekantoor. 

Wil je onder leiding van een gids meer te weten komen over de basiliek? Reserveer dan snel je bezoek via het toerismekantoor.

Openingsuren

  • Van maandag tot zondag: 8u00 tot 17u30